Atooppisen ihon hoito sekä kauneushoitolassa että kotona

”Maria katsoo peiliin. Huomio kiinnittyy ensin punoittaviin silmäluomiin, jotka ovat hiukan turvoksissa ja hilseilevät pahasti. Myös kaulalla on pari suurta, kutisevaa ihottumaläiskää. Nyt aamulla hän käväisee pikaisesti suihkussa, ja iho tuntuu sekä kasvoissa että vartalolla huutavan voidetta ihan heti pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Aamurutiiniin kuuluu siis täydellinen koko naisen rasvaus. Voi kun joku keksisi jonkun perusvoidesuihkun tai muun vempaimen, jolla voisi nopeasti saada itsensä rasvattua, ajattelee Maria.

Maria jatkaa aamurutiiniaan. Ensin pitää piilottaa jotenkin nuo punaiset läiskät! Mutta kaikki voidehan on jo taas hävinnyt sinne ihoon. Jos nyt sitten laittaisin siitä uudesta purkista, jonka viikonloppuna laivalta ostin. Myyjäkin kehui, että se on sopinut kaikille ja sillä varmasti iho silenisi! Tässä voiteessa on kyllä aika vahva haju. Vaikka se myyjä oli sanonut, ettei se juuri miltään tuoksu. No, ehkä se haihtuu eikä tunnu nenään sitten töissä enää. APUA! Tämä voide kirvelee! Tuntuu että ihoa polttelee! Pakko pestä pois!”

Kuulostaako tutulta? Oletko sinäkin ostanut monta tuotetta, jota et olekaan voinut käyttää lainkaan? Ihonhoidon ammattilaisena kuulen näitä kokemuksia lähes viikoittain, ja usein asiakkaalla onkin todettu atooppinen iho. Ihon lehahtelu ja ärtyminen sekä monien ihovoiteiden ja muun kosmetiikan sopimattomuus on monelle ihoatoopikolle arkipäivää. Valitettavan moni heistä ei ole myöskään uskaltautunut kauneushoitolaan kysymään ihonhoidon neuvoja tai saati käymään kasvohoidossa.

Atooppinen iho ja sen tuomat ihonhoidolliset haasteet ovat minulle erikoiskosmetologina erittäin tuttuja. Olen oppinut tunnistamaan atooppisen ihon merkit sekä huomaamaan koska iholla on atooppista ihottumaa. Näen myös koska ihottuma-alue on tulehtunut ja milloin ihonhoito kosmetologilla ei tule kysymykseen. Kiinnostukseni atooppiseen ihoon alkoi jo 90-luvulla, kun halusin oppia ammatillisesti lisää ihosta. Siitä saakka olen seurannut allergioihin ja atooppisiin sairauksiin liittyvää tietoa ja tutkimuksia mielenkiinnolla, ja pyrkinyt ottamaan tietoa mukaan omiin asiakastilanteisiini unohtamatta ammatillisia rajojani.

Atooppisen ihosta lyhyesti

Atooppinen iho on perusolemukseltaan kuiva, ja hilseilyyn, ärtymiseen ja kutinaan taipuvainen. Atooppiseen ihoon tulee helposti ekseemaa eli atooppista ihottumaa ja se myös tulehtuu helposti. Erilaiset bakteeri- ja virustulehdukset ovat yleisiä. Myös ihon pinnan hiivat usein lisääntyvät atooppisessa ihottumassa, ja tämä omalta osaltaan lisää ihon reagointia. Tulehtuminen ilmenee usein mm. punoituksena ja kutinana, joskus myös näppylöintinä. Nämä kaikki johtuvat atooppisen ihon rakenteesta ja toiminnasta, jotka poikkeavat ns. normaalista ihosta.

Atoopisen ihon uloimman kerroksen, orvaskeden, läpäisykyky on lisääntynyt mm. vähäisen keramidimäärän vuoksi. Ihon läpäisyesteen toimivuuteen vaikuttavat myös filaggriiniproteiinin* toiminta, ihon sarveistuminen sekä rasvahappojen määrä.
Poikkeavan rakenteensa ja toimintansa vuoksi atooppinen iho siis kuivuu ja tulehtuu herkästi, koska sen luontainen läpäisyeste on heikentynyt. Ihon syvemmissä kerroksissa oleva kosteus pääsee haihtumaan iholta. Tämä myös altistaa ihon helpommin ärsyyntymään ulkoapäin erilaisille aineille, koska atooppinen iho on myös toiseen suuntaan huono läpäisyeste.

Ihon toimintaan liittyvä verisuonten supistumistaipumus on usein atoopikoilla voimakkaampi. Tämä näkyy ihon kalpeutena sekä taipumuksena verisuonten voimakkaana supistumisena esim. kylmän vaikutuksesta tai kun ihoon kohdistuu mekaaninen ärsyke.


Atooppinen iho kauneushoitolassa

Atoopisen ihon perushoitoon kuuluu ihon kosteuttaminen 1-2 kertaa päivässä iholle kulloinkin sopivilla voiteilla. Usein ihoatoopikko onkin saanut lääkäriltä ohjeen ihon hoitamiseen perusvoiteilla sekä mahdollisen tulehtuneen, atooppisen ihottuman hoitoon tarkoitetuilla paikallisesti käytettävillä kortisonivoiteilla ja/tai immunosuppressiivisilla lääkeevoiteilla (mm.takrolimus).

Hoitaessani atooppista ihoa kauneushoitolassa otan aina huomioon ihon rakenteeseen ja toimintaa liittyvät asiat sekä asiakkaan ihon tilan hoitohetkellä.

Alkuhaastattelun aikana selvitän onko asiakkaalla atooppisen ihon lisäksi muita atooppisia taipuvaisuuksia tai allergioita (esim. kumi, siitepöly-, eläin- ja ruoka-aineallergiat). Lisäksi haluan tietää käyttääkö asiakas jotakin lääkevoiteita ja/tai sisäistä lääkitystä (antihistamiini, hiivalääke, antibiootti, kortikosteroidi jne.) tai käykö asiakas vaikka valohoidossa. On tärkeä tietää, jos asiakkaan iho on joskus reagoinut johonkin kosmeettiseen tuotteeseen tai hoitoon aiemmin jollakin tavoin. Jos on, niin millainen reaktio oli, kuinka nopeasti reaktio alkoi tuotetta käytettäessä sekä mikä tuote/hoito oli kyseessä.

Käyn läpi myös kotihoitorutiinit asiakkaan kanssa. Samoin sen kuinka iho reagoi aurinkoon, liikuntaan, saunaan, suihkuun ja muihin ulkoisiin tekijöihin. Asiakkaan ihon reagointitapa saattaa vaikuttaa käytettäviin tuotteisiin ja hoitoihin.

Hoidoissa vältän tuotteita sekä hoitomenetelmiä, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Ihon kuorinnan kanssa olen erityisen tarkka talvella, koska myös atoopikon iho on silloin ohuimmillaan (aurinko paksuntaa ihon sarveiskerrosta) ja näin myös kuivimmillaan (aurinko aktivoi myös keramidin tuotantoa). Atoopikolle valitsen tuotteet, jotka eivät sisällä hajusteita eikä synteettisiä säilöntäaineita.

Kasvohoidoissa ja ihonhoitotuotteita atoopikolle valitessa suosin tuotteita ja menetelmiä, jotka eivät aiheuta iholle ärsytystä, kutinaa tai punoitusta, vaan jotka lisäävät ihon kosteuspitoisuutta, viilentävät ja rauhoittavat ihoa. Näillä pyrin vahvistamaan ihon läpäisyestettä ja tasapainottamaan luonnollista suojavaippaa, barriääriä.
Hyviä hoitomenetelmiä ovat ihoa kosteuttava hoidot, jotka eivät liiaksi aiheuta lämpöä iholle, kuten esim. elektroporaatio sekä ultraäänihoidot, joiden tarkoituksena on mm. auttaa kosteuttavien raaka-aineiden imeytymisessä. Helposti kutiavalle iholle lymfahieronta sopii hyvin hieronnaksi, koska iho tuntuu rauhoittuvan erinomaisesti hieronnan aikana.

Alla tuotekuva (KAUPALLINEN YHTEISTYÖ). Teksti jatkuu kuvan jälkeen.


Tehoaine iholle – keramidia sisältävä ampulli

Tärkeimmät asiat hyvien hoitotulosten saavuttamiseksi ovat luottamus, pitkäjänteisyys sekä yhteistyö, sillä atooppinen iho saattaa olla eri tapaamiskerroilla hyvinkin erilainen ja eri tavoin reagoiva. Kosmetologilta vaaditaan vankkaa ammattitaitoa, jotta hän pystyy mahdollisesti nopeastikin muuttamaan hoitosuunnitelmaa tai jopa tekemään päätöksen, ettei hoitoa voida sovitusti tehdä. Joskus sekä asiakkaalta että kosmetologilta vaaditaan malttia sekä pitkäjänteisyyttä oikeiden tuotteiden ja hoitomenetelmien löytämisessä.

Vinkkejä kotihoitoon

• valitse ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät ihon suojavaippaa tasapainottavia ja runsaasti kosteutta sitovia raaka-aineita, kuten hyaluronihappoa sekä keramidia. Suosittelen myös tuotteita, kuten tehotippoja, jotka sisältävät liposomeja sekä ihon pintaa pehmittäviä ja suojaavia luonnonöljyjä (esim.jojobaöljy).
• valitse tuotteita, joissa ei ole ärsyttäviä raaka-aineita (osa elvyttävistä tai kuorivista aineista)
• muista, että luonnonkosmetiikka saattaa sisältää raaka-aineita, jotka voivat aiheuttaa reaktion, jos sinulla on atooppisia allergioita
• jos ihosi reagoi moniin kosmeettisiin tuotteisiin, kysy kosmetologilta, voitko ensin varata keskusteluajan** mm. tuotevalinnoista ja voidaanko joitakin tuotteita kokeilla ennen varsinaista hoitolahoitoa
• atooppistakin ihoa tulee pestä, mutta ihoa ärsyttämättä sekä ihon luonnollista suojaa hellien
• vältä liian kuuman veden käyttöä suihkussa, kylvyssä ja kasvoja pestessä
• vältä liiallista auringonottoa, vaikka aurinko aktivoikin keramidien tuotantoa. Käytä vaatesuojauksen lisäksi ihollesi sopivia aurinkotuotteita.
• etsi itsellesi oma kosmetologi, joka oppii tuntemaan ihosi reagointitavan, ja jonka kanssa pystyt solmimaan pitkän hoitosuhteen. Ammattitaitoinen kosmetologi on varmastikin yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneistasi.

*Keramidit (pitkäketjuisia rasvoja) toimivat kuolleiden solujen, kolesterolin sekä ihon rasvahappojen lisäksi esteenä veden haihtumiseksi iholta. Ihoatoopikoilla on todettu keramideja syntyvän vähemmän ja/tai hitaammin. Lisäksi linoleenihappopitoisuus on pienempi kuin normaalissa ihossa. Myös keratiinin aineenvaihduntaan ja rakenteeseen vaikuttavan geelin sekä ihon luonnollisen kosteustekijän ja ihon sarveistumiseen vaikuttavan filaggriiniproteiinin toimintaa estävän filaggriinigeenin mutaatiota on löydetty mm. atoopikoilta.

** Kauneushoitola Rosmarinuksessa on yhtenä palvelumuotona Räätälöity ihonhoidon ohjaus, jossa ihon tila ja haasteet kartoitetaan. Lisäksi ihon reagointitapaa arvioidaan mm. kokeilemalla ja testaamalla. Samalla asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma ja palvelupaketti. Ohjauksen hintaan kuuluu mukaan kotihoitotuotteita.

Lue lisää atooppiselle iholle sopivasta Dr.Baumann -ihonhoitosarjasta, jota käytän hoitolassani (KAUPALLINEN YHTEISTYÖ).