Ruusufinni on krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa kasvojen iholle näkyviä ja epämiellyttävän tuntuisia oireita. Iho punottaa, lehahtelee, kuumottelee ja siinä näkyy laajenneita pintaverisuonia (couperosa). Ruusufinnin oireisiin kuuluu usein myös märkäpäitä (finnejä) sekä punoittavia näppylöitä. Nämä kaikki oireet ilmenevät symmetrisesti ihon kuperilla alueilla (poskipäät, nenä/nenänpielet, leuka ja otsa).
Suunympärysihottuma (periodiltermatitis) saatetaan joskus sekoittaa rosaceaan, mutta siinä oireet paikallistuvat erityisesti suun ympärille (joskus silmien lähelle). Myös seborroinen ihottuma tai perinteinen akne saattaa joskus sekoittua ruusufinniin. Myös mm. ihon herkkyysreaktiot, punahukka tai valoihottuma saattaa oireilla samantyyppisesti. Moni ruusufinnistä kärsivä saa myös silmäoireita (silmien kuivuutta, silmän tulehduksia, näärännäppyjä yms). Lääkäri toteaa ja diagnosoi ruusufinnin.
Ruusufinnin varsinaista syntysyytä ei vieläkään varsinaisesti tiedetä. Se tiedetään, että perintötekijöillä on osuutta asiaan niin, että taipumus siihen kulkee suvussa. Joillakin ihon lääkevoiteilla (kortisonivoiteet ja takrolimuusivoiteet) saattaa olla ainakin samankaltaisten iho-oireiden laukaiseva vaikutus. Tällä hetkellä on näkemys, että ihon immuunipuolustuksen ja tulehduksen säätelyssä on jollakin tavoin poikkeavuutta, jolloin iho tulehtuu helpommin ja sen bakteerikanta muuttuu. Myös ihon talipunkkien määrä lisääntyy ruusufinnissä, mutta sitä ei pidetä rosacean aiheuttajana. Myös auringonvalon pitkäaikaista merkitystä ihoon pidetään yhtenä syynä sen syntymisessä.
Ruusufinniä pahentavien asioiden lista on kohtuullisen pitkä. Tiedetään, että voimakas auringonvalo sekä tupakointi pahentavat sitä. Muista tekijöistä tiedetään liian voimakkaiden tai vääränlaisten kosmeettisten hoitojen ja tuotteiden (jotkut kuorinta-aineet, puhdistustuotteet tms.) pahentavan ruusufinniä. Myös hikoilun, alkoholin nauttimisen ja voimakkaiden lämpötilan vaihteluiden (pakkanen, paahtava kuumuus, ylenpalttinen saunominen, tuuli/viima) sekä kuumien juomien tiedetään pahentavan ruusufinni-ihon kuumotusta ja punoitusta. Joillakin voimakkaasti maustettujen ruokien syöminen lisää ihon hetkellistä oireilua.
Myös pitkäaikainen stressi usein vähintäänkin pahentaa ihon oireilua. Stressin tiedetään vaikuttavan mieleen sekä koko kehoon, ja sitä kautta tietenkin myös ihoon.
Kosmetologin hoidot ja ohjaus toimivat erinomaisesti ruusufinnistä kärsivän asiakkaan tukena. Neuvot ihon suojaamiseksi tuulelta, viimalta, pakkaselta ja auringolta auttavat todennäköisesti tautia pahentumasta. Ihoa rauhoittavat ja kosteuttavat hoidot sekä meikkituotteiden valinta ovat tärkeitä hoitavan kosmetologin palveluita rosacea-ihoiselle.
Omat ohjeeni asiakkaalle on tietenkin yksilölliset. Tarkastelen, että mitä oireita asiakkaan iholla ilmenee. Lähden nyt liikkeelle siitä olettamuksesta, että asiakkaalla on ihossa sekä punoitusta että näppylöintiä. Asiakkaallani saattaa olla myös lääkekuuri, jonka aikana usein esiintyy myös ihon kuivumista ja/tai herkkyyttä.
Kotihoito-ohjeita ruusufinniin:
• Iho puhdistetaan ja pinnan bakteerimäärää tasapainotetaan iltaisin valitsemalla kevyt Dr.Baumann -puhdistusemulsio . Tuote ei sisällä vaahtoavia ainesosia , mutta voidaan huuhtoa vedellä pois. Tuote poistaa iholta meikin sekä ihon pinnalla olevan päivän lian ja liiallisen bakteerimäärän. Tuote sisältää kosteuttavia raaka-aineita, ja se ei sisällä aineita, jotka ärsyttäisivät tai kuivattaisivat ihoa. Vaihtoehtoisesti, jos asiakas ei käytä meikkiä ja iholla on runsaasti märkänäppylöitä, suosittelen Cleansing Geliä, jonka vaahtoava ominaisuus pesee ihon tehokkaammin kuin emulsio. Tämäkin tuote sisältää ihon pintaa kosteuttavia/kosteutta sitovia raaka-aineita. Tärkeintä on, että ihoa pestessä ei aiheuteta ihon omalle luontaiselle suojalle epätasapainoa.
• Ihon puhdistamista kannattaa täydentää myös kosteuttavalla ja ihon suojavaippaa tasapainottavalla kasvovedellä. Suosittelen ns. alkoholitonta Facial Tonic Lotion Special -kasvovettä, jossa on hoitavia, rauhoittavia ja kosteuttavia aineita. Tuotetta voi käyttää sekä illalla että aamulla. Aamulla voidaan puhdistusemulsio ja vesihuuhtelu jättää pois, ja käyttää pelkästään kasvovettä, jos iho tuntuu kiristävältä ja/tai punottavalta. Tuote tuntuu iholla hoitavalta ”kosteusnesteeltä”.
(teksti jatkuu tuotekuvien jälkeen)
• Ihoa kosteuttamaan suosittelen kotiin kaksi tuotetta: Liposomi -tehotipan, (geelimäinen) joka sisältää mm. liposomeja, karbamidia, allantoiinia sekä E-vitamiinia, helokki- ja jojobaöljyä. Tuote tasapainottaa ihon luonnollista barriääriä, suojavaippaa, sekä kosteuttaa ihoa tehokkaasti auttaen ihoa myös rauhoittumaan. Voiteeksi suosittelen kevyen Sensitive -hoitovoiteen, jossa on mm. jojobaöljyä, E-vitamiinia, panthenolia ja allantoiinia. Voiteen sisältämä ksantaani tekee tuotteesta miellyttävän tuntuisen ja antaen iholle kevyen suojan kuitenkaan tekemättä selkeää kalvoa ihon pinnalle.
• Auringolta iho kannattaa suojata esimerkiksi öljyttömällä Sun Gel-Lotionilla, jossa on suojakerroin 25. Voimakkaaseen aurinkoon, pitkään aurinkoaltistukseen tai erityisen aurinkoherkälle iholle suosittelen Dr.Baumannin Sun Lotion Factor 50 –voidetta, joka sisältää ainoastaan fysikaalisia aurinkosuoja-aineita.
• Päivittäistä saunomista, ainakin kovissa löylyissä, on syytä välttää. Jos haluaa saunoa, niin suosittelen vain mietoja löylyjä harvoin. Suosittelen myös iholle voidemaisen Cream Mask -naamion käyttöä löylyn ajaksi tai saunan jälkeen käytettäväksi. Naamio sisältää mm.valkosavea ja allantoiinia, jotka rauhoittavat ihoa. Kosteuttavina/hoitavina aineina naamiossa on mm. jojobaöljyä, karitevoita ja c-vitamiinia. Naamiota voi käyttää ilman saunomistakin 1-2 x viikossa rauhoittamaan punoitusta sekä kosteuttamaan.
Hoitolahoitoja voidaan ja kannattaa tehdä myös ruusufinni-iholle. Hoidoissa vältetään liian aktivoivia ja ärsyttäviä tuotteita sekä hoitomenetelmiä. Esimerkiksi voimakkaita kuorintoja en suosittele rosacea-iholle. Hoidoissa keskityn tasapainottamaan ja kosteuttamaan ihoa. Usein iho on myös rauhallisemman ja tasaisemman värinen hoitojen jälkeen. Erityisesti hoidossa käytettävä pulsoiva ultraääni ja/tai lymfahieronta vähentävät ihon punoitusta. Parhaimmat tulokset saan yleensä asiakkaan kanssa, kun teemme hoitoja sarjana esim. aluksi 2-5 hoitoa 1-3 viikon välein. Ylläpitäviä hoitoja voidaan jatkossa tehdä 1-3 kk välein.
Jos stressi tuntuu pahentavan ihon oireilua, niin suosittelen myös rentouttavia hoitoja kuten jalkojen vyöhyketerapiahierontaa tai rentouttavaa selän hierontaa.
Monia ihon erityisongelmia, kuten myös ruusufinniä, kannattaa hoitaa iholle mahdollisimman turvallisilla ja luonnonmukaisilla tuotteilla, jotka pyrkivät tasapainottamaan ihon luonnollista toimintaa. Kannattaa myös muistaa, että ruusufinni ei ole puhjennut iholle kovinkaan äkillisesti, jolloin myös tulosten saavuttaminen on pitkäjänteistä yhteistyötä hoitavan kosmetologin kanssa. Yhteistyöhön kannattaa siis sitoutua monintavoin.