Epäpuhtaan ihon ja aknen kotihoito

Ihon näppylöinti ja akne ovat yleisiä kohtaamiani iho-ongelmia. Usein asiakkaat kysyvät vinkkejä epäpuhtaan ihon kotihoitoon sekä ruokavalioon. Myös sopivista hoitolahoidoista kysytään usein. Hoitavana kosmetologina itse lähden liikkeelle asiakkaan ihon tilanteen yksilöllisestä tarkastelusta ja niiden pohjalta sitten annan henkilökohtaiset hoitosuositukset. Nuoruusiän aknen hoito saattaa poiketa aikuisiän aknen hoidosta. Ja samankin asiakkaan hoito-ohjeet voivat muuttua matkalla. Tähän olen kuitenkin listannut yleisiä ohjeita, joista saattaa olla apua sinullekin, jos sinulla on finnejä ja muuta epäpuhtautta ihollasi tai todettu akne.

Akne syntyy kun talirauhasten eritys ja bakteerien määrä lisääntyvät ihossa. Lisäksi talirauhasen tukkii liikasarveistumisesta johtuva keratiinitulppa. Nämä aiheuttavat yhdessä tiehyeiden tukkeutumisen ja kroonisen tulehduksen. Aknen syntyyn vaikuttavat perinnölliset sekä hormonaaliset syyt. Muutamat lääkkeet voivat pahentaa aknea (hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, testosteroni, mielialalääkkeistä litium, epilepsialääkkeet, kortikosteroidit sekä anaboliset steroidit). Tupakoinnin, liian rasvaisten voiteiden, kuuman ympäristön ja auringon uskotaan myös pahentavan aknea. Myös harvinainen munasarjojen monirakkulatauti saattaa olla aknen takana, jos esiintyy myös muita tautiin liittyviä oireita.

OHJEITA

 

Vähennä ihon pinnalla olevien bakteerien määrää:

 

o Pese iho 1-2 x päivässä esim. pesunesteellä, geelillä tai ns. kasvosaippualla. Käytä mahdollisesti lisäksi kasvovettä. Kasvovesi voi sisältää antiseptisia raaka-aineita, mutta tarkkaile, ettei ihon pinta kuivu liikaa. Tämä erityisesti silloin, jos käytät lääkevoiteita ja/tai sisäistä lääkitystä (esim. isotretinoiinia). Jos iho kuivuu, niin puhdistamiseen voidaan vaihtaa myös vähemmän kuivattava puhdistusemulsio tai puhdistusvoide ja kasvovesi voi olla alkoholitonta.
o Lievän aknen hoidossa voidaan käyttää lisätuotteena myös kosmeettisia paikallishoitoaineita, joilla on tarkoitus kuivattaa/rauhoittaa näppylä. Nämä paikallishoitoaineet saattavat sisältää esim. sinkkiä, aloe veraa, teepuuöljyä.
o Lievää, tavallista akneihoa, kannattaa myös kuoria viikoittain hellävaraisesti tai käyttää muutaman kerran viikossa esim. pesuainetta, joka sisältää kuorivaa ainesosaa. Tällä tavoin ihohuokosen päällä oleva ”tulppa” saadaan poistettua. Valitse mieluummin mieto kuin liian vahva kuorinta-aine. Jos sinulla on lääkevoide, jolla on kuoriva vaikutus, kysy kosmetologilta voiko sinun ihoa kuoria myös kotona.

Nuoren akne otsalla ennen lääkehoitoa.

 

Kosteuta ja suojaa ihoa:

 

o Ihon kosteuttaminen on erityisen tärkeää myös epäpuhtaalla iholla. Käytä pääsääntöisesti kevyitä kosteusvoiteita. Tarkkaile, ettei iho kuivu liikaa. Erityisesti isotretinoiinin aikaisen hoidon aikana voi olla syytä vaihtaa voiteet seka- tai pintakuivan/kuivan ihon tuotteisiin. Suosittelen kokeilemaan voiteita, jotka eivät sisällä mineraaliöljyjä. Usein myös herkän ihon tuotteet tulevat kysymykseen. Ihon kosteuttamisella ja suojaamisella pyritään tasapainottamaan ihon luontaista bakteerikantaa.
o Aurinkotuotteita kannattaa yleisesti käyttää jo nuorena, mutta silloin valitaan kevyitä, rasvattomia tuotteita. Auringolta suojaaminen on erityisen tärkeä isotretinoiini- sekä tetrasykliinikuurin aikana, koska tällöin iho on erityisen valoherkkä. Myös jos iho on tulehtunut, on se syytä suojata riittävän hyvin auringolta, koska tulehtunut iho ylipigmentoituu helposti. Lisäksi iho voidaan suojata kevyellä meikkivoiteella ja/tai aidoilla mineraalimeikeillä. Näin iho ei ärsyynny niin herkästi.
o Kosmetiikan sisältämillä vitamiineilla on epäpuhtaalla iholla sekä lievän aknen hoidossa positiivisia vaikutuksia. A-vitamiini kosmeettisissa ihovoiteissa voi antaa riittävän ajoissa käytettynä hyvän vaikutuksen talitukkeumien ja comedojen syntymisen ehkäisyssä. Myös B-vitamiineja suositaan akneihonkin tuotteissa. C-vitamiinin merkitys korostuu usein erityisesti aknen jälkihoidossa (tulehdusten aiheuttamien tummentumien hoidossa), koska C-vitamiini vaikuttaa ihon paranemiseen.

 

Ravinnon merkitys:

 

o

Pyri syömään ns. perusterveellisesti – syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Syö mahdollisimman värikkäästi! Saat samalla ihollesi mm. tärkeitä B- ja C-vitamiineja.
o Vältä lisättyä sokeria. Huomioi mm. maustetut jogurtit, mehut ja välipalapatukat.
o Valitse lihatuotteista mieluiten kanaa ja kalaa. Vältä valmiita marinadeja.
o Tarkastele käyttämäsi maitotuotteiden (maito, kerma, rahka, jogurtit, raejuusto) määrää. Käytä mieluiten hapanmaitotuotteita, jotka sisältävät maitohappobakteereita. Jotkut saattavat hyötyä täysin maidottomasta ruokavaliosta (huom! keskustele asiantuntijan kanssa).
o Valitse täysjyväviljatuotteita pelkän vehnän/vehnätärkkelyksen sijaan. Jos sinulla on esim. vatsaongelmia viljoista, valitse gluteenittomia tuotteita.
o Käytä vain vähän tai ei lainkaan prosessoituja, pitkälle jalostettuja tuotteita ja/tai valmisruokia. Huomioi omega-3 rasvahappojen saanti, jos käytät valmisruokia runsaasti.
o Juo runsaasti vettä (1-1,5 litraa/vrk). Vältä limuja ja/tai muita hapotettuja juomia. Erityisesti, jos sinulla on vatsaoireita (vatsan turvotusta, närästystä, röyhtäilyä tms.).
o Hyödynnä ravitsemuksen asiantuntijaa, jos olet epävarma ruokavaliosi monipuolisuudesta.
o Keskustele ravintoanalysoinnin jälkeen mahdollisten ravintolisien tarpeellisuudesta.

 

Kosmetologiset hoidot:

 

o Erikoiskuorinnat auttavat irrottamaan tukkivaa sarveisainetta ihohuokosten päältä
o Ultraäänipuhdistuksella ja ihon mekaanisella puhdistuksella saadaan iholta vähennettyä epäpuhtauksien määrää. Oikein tehtynä ne myös tukevat lääkkeellisiä hoitoja.
o Muista myös rauhoittavat ja kosteuttavat hoidot lääkehoitojen yhteydessä.
o Ole realistinen hoitojen ja tuotteiden vaikutusten suhteen. Ymmärrä pitkäntähtäimen suunnitelmien tarpeellisuus sekä ns. sarjahoitojen vaikuttavuus.
o Etsi kosmetologi, johon luotat ja jonka kanssa sinun on helppo tehdä yhteistyötä.
o Kysy kosmetologiltasi yksilölliset hoitosuositukset kotihoitoon sekä suunnitelma hoitolahoidoille!
o Sitoudu ihonhoitoosi ja yhteistyöhön. Muista, että se on yksi, mutta vain yksi, osa elämääsi.